
Juharszirupot csak a Nagy tavak környékén, vagyis az USA észak-keleti államaiban, s Kanada délkeleti vidékén készítenek. Ugyanis csak itt honos a juharfa (maple tree). Erről a fáról már írtam korábban, az itteni csodás ősz színeit ugyanis leginkább ez a fa határozza meg. A fa jelentőségét mutatja, hogy a kanadai zászlón is láthatjuk a l

A juharszirupot az amerikaiak manapság leginkább a palacsintához (pancake) használják öntetként, korábban viszont ez volt az egyetlen édesítőszerük. Az őshonos indiánok fejlesztették ki a készítését: a fák törzsébe kis csapocskákat furtak, azon keresztül egy edénybe csorgott a fa nedve, amit összegyűjtve felforraltak, s sziruppá, majd kemény cukorrá főztek. Kb. 4o gallon folyadékból nyerhetünk 1 gallon szirupot.
Rövid túránk keretében láthattuk, hányféle folyadékgyűjtő edényt fejlesztettek ki, hogyan főzik kezdetlegesen, szabadtűzön, vagy éppen fejlett, lepárlóberendezéssel készre a szirupot. Egy kis indiánkunyhóban az indiánok által használt, a természet terményeiből készített edényeket is szemügyre vehettük. S a szirupkészítésnek most van a szezonja: a tél elmúltával beindul a fák folyadékáramlása, így az éjszakai és nappali hőmérséklet-ingadozásnak köszönhetően lehet a fákat csapolgatni.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése