2018. július 6., péntek

Nőként Nepálban

Elizabeth Enslin: Amíg az istenek aludtak, avagy életem Nepálban című könyve egy személyes írás. Memoár abból az időből, amikor az amerikai írónő 10 évet az ázsiai országban töltött.

Elizabeth tanulmányai során ismerte meg nepáli férjét, akivel doktori tanulmányaik miatt először Indiába költöztek, majd éveket töltöttek Nepálban. A romantikus gondolkodású antropológus kutatónő Afrikába vágyott, ott akarta a nők sorsát kutatni. Ezt a témát változtatta Indiára, majd még tovább és végül a nepáli nők életével, nehézségeivel foglalkozott disszertációjában.

Képzelhetjük, milyen volt a 20. századi amerikai kényelemből megérkezni a középkori körülmények közé. A fehér bőrű, szőke, kék szemű és magas nő nemcsak megjelenésével lógott ki a sorból. Mivel nem volt buddhista, sem hindu, nehezen fogadta be a helyi falusi közösség. Férje révén egy magasabb kaszthoz tartozott, de a saját pozíciója kérdéses volt. Nepálban várta fiának születését, majd itt nevelte az első években. Eldobható pelenka és cumisüveg nélkül, saját maga fabrikált pelenkát használt, s amíg tudott szoptatott. Ő maga szárit és más helyi viseletet hordott.

Kutatást végzett a nők körében. Írni és olvasni tanította a helyieket, közösségi központot hozott létre. A nőket "gyógyította", lévén a doktori címe... Anyósa dalokat és verseket költött, s azokat feljegyezte, magnóra vette, dokumentálta. A nepáli nők sajátos helyet foglalnak el az itteni, férfiak által irányított társadalomban. Alsóbbrendűek, akik kiszolgálják a családot. A fiúgyermek itt még mindig kedvesebb, a lányokat pedig a ciklusuk alatt érinthetetlennek tartják és elkülönítve száműzik őket.


A megpróbáltatások ellenére az írónő kitartott, s nem adta fel a kívülállók nehéz sorsát. Ha egy időre más világba szeretnénk látogatni, olvassuk el a beszámolóját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése