2017. június 27., kedd

A nyár ízei

Néhány kép a balatoni kertből, az ott termett isteni ajándékokról.


Júniusban érett az igen korai és aprószemű meggy. Ha időben leszedjük, akkor valódi bio csemegét kapunk, amit még a kukacok sem dézsmáltak meg.
Mi szedtünk, szemeztünk, sütit sütöttünk. Talán lesz belőle szörp is vagy dzsem.



A fűszerkert friss hajtásai pedig hatalmasra nőttek. Így "learattam" a mentát és a citromfüvet. Csokorba kötve, kiszárítva jó lesz teafűnek. Frissen pedig limonádéba használhatjuk.


A májusi virágözön után most nyílnak a nyáriak. A rózsák első bimbói már elnyiltak. A tavaly beültetett hortenzia idén hozott először virágot. Csodás rózsaszín és fehér áldást.


Jaj és ne feledjük a diófát! Az érett termése általában nem túl jó, aprószemű, fekete. Viszont a zöld dióból likőr készíthető! Idén megpróbálkoztam vele. Egy adag házipálinkához cukrot, fahéjat, vaníliát, szegfűszeget, citromhéjat tettem. Most pár hétig érlelődik a napon. Hogy aztán édes ínyencség legyen belőle.



S így néz ki a diólikőr 2 hét érlelés után. Szépen feketedik, ugye?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése